Premijerom „Hanne i Hanne“ svečano obilježena Noć teatra u BNP-u

Bosansko narodno pozorište Zenica devetu godinu za redom koordinira Evropskom manifestacijom Noć teatra – Noć teatra za BiH, te već tradicionalno priređuje centralnu svečanost u ovoj pozorišnoj kući.

Ovogodišnjom premijernom izvedbom predstave „Hannah i Hanna“, autora Johna Retallacka, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Noći teatra za BiH, otvorena su vrata pozorišta i ove treće subote u novembru sa jedinstvenom porukom: „Govori glasnije.“

Predstava, „Hannah i Hanna“, ‘govori’ o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama: jedna je izbjeglica, migrant, a druga pripadnica domicilnog stanovništva. Migrantkinja je sa Kosova. Radnja se dešava u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. godine.  Ali, može to biti i druga zemlja, bilo koja, i drugi grad, bilo koji. Mogu to biti i drugo dvoje tinejdžera, bilo kojeg porijekla, rasne, nacionalne i rodne pripadnosti. Mijatović je naglasio da predstava „Hannah i Hanna“ ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta. Tiče se, dakako, i stanovnika Balkana, a građana Bosne i Hercegovine – pogotovo!

Predstava „Hannah i Hanna“ je premijerno odigrana u Noći teatra slaveći izvedbeno-scenske umjetnosti i otvarajući vrata Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u nadi da će Noć teatra postati svaka noć i da će posjećenost biti velika svake noći kao ove. U predstavi igraju mlade glumice Adna Hasanić i Tamara Miličević Stilić.

Vrata pozorišta, akademija, ustanova kulture, vrtića, nevladinih organizacija i sektora su otvorena u subotu, 17. novembra u 12 gradova sa 40 dostupnih sadržaja i prema prvim informacijama, svi programi Noći teatra su izuzetno posjećeni.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica & Noć teatra za BiH 2018.