Šatorović u posjeti zeničkim metalcima

Danas je u radnoj posjeti Sindikatu i kompaniji ArcelorMittal Zenica boravio novoizabrani predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović i sedam predsjednika granskih Sindikata.

Nakon obilaska pojedinih postrojenja u kompaniji, održan je sastanak sa Upravnim odborom Sindikata ArcelorMittal Zenica.

– Ovo će biti princip i metod rada Sindikata u narednom periodu, izjavio je Selvedin Šatorović, dodajući da je cilj ostvariti što više kontakata sa radnicima i predstavljanje platforme djelovanja.

– Prije ove posjete bili smo i sa radnicima Željezare i svima smo prenijeli da je jedan od ključnih ciljeva Zakon o uvezivanju radnog staža. Što se tiče kompanije ArcelorMittal Zenica, bez obzira što je potpisan kolektivni ugovor još uvijek ima stvari koje treba uraditi i popraviti, prije svega borba za beneficirani radni staž i kolektivno osiguranje, istakao je Šatorović.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH, Bajro Melez je, odgovarajući na novinarski upit oko sudbine sindikalnog organizovanja, potvrdio  da ova grana čvrsto stoji uz Sindikat i njegovo novoizabrano rukovodstvo i to, kako je rekao, samo po sebi govori.

– Sindikatu ArcelorMittal Zenica bila je čast ugostiti predstavnike Sindikata BiH, kazao je Zuhdija Kapetanović, sindikalni predsjednik u ovoj kompaniji, tim prije jer se, kako je podsjetio, borba za prava radnika nastavlja. (Š.B.)