Pohvale za Gradsku upravu nakon nadzorne provjere BFC certifikata

U Gradskoj upravi Zenice, održana je nadzorna provjera regionalnog BFC certifikata.

Evaluatorica Senada Jahić je u razgovoru s članovima projektnog tima analizirala proces provođenja određenih BFC kriterija i preporuka iz verifikacionih izvještaja.

Posebna pažnja posvećena je ocjeni stepena poboljšanja i unaprjeđenja usluga u oblastima infrastrukture i komunalnih usluga, praćenja potreba lokalnog tržišta i odnosu prema utvrđenom stanju, te dobijanju građevinskih dozvola i uključenosti privatnog sektora u planiranje infrastrukturnih projekata.

Tokom evaluacije postojećeg stanja zaključeno je da su poduzete konkretne aktivnosti s ciljem unaprjeđenja poslovnog ambijenta u gradu Zenica, posebno je intenzivirana saradnja s lokalnim privrednicima kroz održavanje zajedničkih sastanaka Privrednog savjeta Grada Zenice, ali i druge oblike saradnje između uprave i privatnog sektora.

Evaluatorica Jahić pohvalila je predstavljene rezultate i istakla da BFC certifikat upravo podrazumijeva kontinuirano poboljšanje odnosa gradske administracije prema zainteresovanim investitorima, kao i stvaranje svih potrebnih pretpostavki za povoljno ulaganje u lokalnu zajednicu.

Grad Zenica je BFC SEE certifikat dobio prošle godine, što predstavlja dokaz da se radi o destinaciji povoljnoj za ulaganje, kako domaćih, tako i stranih investitora.

Nadzorna provjera se provodi u skladu s BFC SEE procedurama, a u odnosu na najslabije ocijenjene kriterije iz finalnog evaluacionog izvještaja.