Akademik Dževad Karahasan posjetio Zenicu

Povodom dodjele plakete Zeničkog-dobojskog kantona akademiku Dževadu Karahasanu, a u sklopu obilježavanja Mjeseca knjige, Gradska abiblioteka Zenica sinoć je organizovala književno veče i druženje sa profesorom Karahasanom. U punoj zeničkoj čitaonici predstavljene su knjiga eseja „Neodumice“  i knjiga „Iz tame svijeta“.

Promotorica knjige bila je Fatima Bilčević, a moderator Željko Grahovac. Akademik se također susreo sa rektorom Univerziteta, prof. dr. Damirom Kukićem, te sa studetima Filozofskog fakulteta.

“Sve što se događa u Zenici za mene ima specifičnu emotivnu vrijednost, jer je Zenica jedan od gradova koji su u mom životu odigrali izuzetno važnu ulogu. U Zenici sam počeo pisati knjigu “Kraljevske legende”, koja je jedan od dijelova u ovoj knjizi. U Zenici sam konkretizirao svoja teatarska iskustva. U Zenici sam upoznao nešto što bih ja volio nazvati pučkom kulturom. Upoznao sam nogomet kao posljednju formu pučke kulture, kazao je akademik Dževad Karahasan.

Tokom susreta u biblioteci, Jasmin Duvnjak predsjedavajući skupštine Zeničko – dobojskog kantona uručio je akademiku Karahasanu primjer Povelje Kulina bana. (D.S.)