Iako je u društvu uvriježeno mišljenje da konzervirano i zamrznuto voće i povrće ne može biti zdravo kao ono svježe, najnovija istraživanja negiraju tu tezu i govore kako je potpuno svejedno da li jedemo svježe ili zamrznute namirnice, piše Health24.
Jedan od vrlo raširenih mitova jeste da voće i povrće koje je konzervirano i zamrznuto i nije toliko zdravo kao što su to svježi, organski proizvodi.
Mnogi ljudi, posebno u urbanim sredinama, nisu navikli kupovati svježe proizvode na pijacama i kvalitetnim supermarketima. Prerađeno meso i hrana napravljena na bazi rafiniranog škroba često su dosta pristupačniji i vrlo često jeftiniji.
Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da konzervirani ili smrznuti proizvodi mogu biti dio zdrave dijete. Analiza istraživača na Univerzitetu Michigan nedavno je pokazala da konzervirano i smrznuto voće i povrće sadrži gotovo istu količinu hranjivih materija kao i svježe namirnice. Ovi nalazi objavljeni su u American Journal of Lifestyle Medicine.
Zapravo, ovo istraživanje je otkrilo da smrznuti paradajz sadrži čak viši nivo vitamina B, vitamina E i karotenoida od svježeg. Što se tiče konzerviranog graha i ostalih mahunarki, vlakna postaju rastvorljivija u procesu konzerviranja u odnosu na grah koji nije konzerviran.
Konzervirani i smrznuti proizvodi mogu se skladištiti dosta duže od svježih proizvoda, što eliminira mogućnost kvarenja. Cijena vansezonskog voća i povrća će tokom godine varirati, dok će cijene zamrznutih proizvoda ostati uglavnom stabilne.
Odrasli bi u svoj režim prehrane trebali uključiti široku paletu povrća, uključujući zeleno povrće, mrkvu, mahunarke i krompir, kako bi u organizam unijeli optimalnu količinu hranjivih materija. Osigurajte sebi kupovinu različitih grupa povrća.