Skrining program familijarne hiperholesterolemije u Kantonalnoj bolnici Zenica

Nizom aktivnosti u svijetu se 24. septembar obilježava kao Dan svijesti o familijarnoj hiperholesterolemiji.

„Kantonalna bolnica Zenica na čelu sa dr. Belmom Pojskić,načelnicom Internog odjela je nacionalni referentni centar za skrining program familijarne hiperholesterolemije“,podsjetio je danas u razgovoru za zenicainfo.ba dr. Mirnes Šut sa ovog Odjela.

U pitanju je nasljednja bolest gdje genetički poremećaj uzrokuje visok holesterol u krvi i bolest se prenosi kroz generacije. Familijarna hiperholesterolemija je stanje koje se može liječiti. Odgovarajuća dijeta i promjena životnog stila zajedno sa lijekovima smanjuju vrijednost holesterola u krvi što značajno smanjuje mogućnost za dobivanje srčanog i moždanog udara.

„Familijarna hiperholesterolemija se tretira lijekovima koji se zovu statini,koji snižavaju nivo lipida u krvi. Ukoliko se pravovremeno postavi dijagnoza i na vrijeme ordinira terapija,može se spriječiti nastanak kardiovaskularnih oboljenja ili barem odložiti njihov nastanak“,naglašava dr. Meis Sammak.

Iz Kantonalne bolnice Zenica su pozvali pacijente da obrate pažnju na znakove familijarne hiperholesterolemije,te da ukoliko je potrebno,jave se svom ordinirajućem ljekaru. (Š.B.)