Predstavljen Informacioni sistem sa web portalom poslovnih zona u FBiH

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva Amir Zukić danas su u Sarajevu predstavili Informacioni sistem sa web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH.

To je, kako su istakli, inovativan projekat koji će imati jedinstvenu informacionu bazu poduzetničkih zona u Federaciji. Na jednom mjestu skupljat će se sve relevatne informacije o poslovnim zonama kao što su: lokacija zone, izgrađenost infrastrukture u zoni i do zone, popis firmi u zoni, povlastice investitorima za poslovanje u određenoj zoni i slično.

“Ovaj skup informacija će omogućiti izradu sveobuhvatnih analiza stanja i lakše i bolje planiranje razvoja poslovnih zona za sve nivoe vlasti, a potencijalnim investitorima pružit će detaljan uvid u raspoložive kapacitete u poslovanju koje bi mogli ostvariti u lokalnim upravama u FBiH”, rekao je Zukić.

Novalić je ukazao da je u skladu s modernim tendencijama ostvareno uvezivanje informacionih baza više federalnih institucija u ovaj sistem, kao što su Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave FBIH, Finanijsko  informatičke agencije i Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

“Na osnovu ovog sistema otvorena su vrata za naseljenost novih poduzetnika u industrijske zone”, kazao je Novalić.

Zbog toga su zahvalnost izrazili načelnici Goražda i Posušja Muhamed Ramović i Branko Bago govoreći da će baza poslovnih zona u FBiH biti od višetruke koristi, jer bez nje nije bilo moguće planirati nove razvojne projekte u ovoj oblasti.

Šezdeset posto privrednih subjekata u poslovnim zonama pripada proizvodnim, a 40 posto uslužnim djelatnostima. U Federaciji ima 110 poslovnih zona, u kojima djeluje 1.200 privrednih subjekata.

Nakon predstavljanja Informacionog sistema Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva FBiH će s UNDP-om organizovati obuke timova jedinica lokalne samouprave za unos podataka u navedenu bazu.

Novalić i Zukić izrazili su zahvalnost Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za finansijsku podršku u izradi Informacionog sistema, te Katoličkom servisu za pomoć (CRS) za veliku posvećenost kao implementatoru projekta. (FENA)