Agencija ZEDA i Grad Zenica vas pozivaju na Noć istraživača

MASTER_RiNG18-02.cdr

Zenička razvojna Agencija ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom ove godine je potvrdila svoje učešće na svjetski poznatom događaju- „Researchers Night“, odnosno „Noć istraživača“, koji se održava svake godine u septembru u oko 30 zemalja i preko 300 gradova.

Riječ je o događaju koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru. Cilj Noći istraživača je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život.

Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Prošle godine je ovaj događaj u Bosni i Hercegovini bio organizovan u šest gradova, a prisustvovalo mu je oko 20 000 učesnika. Ove godine i Zenica ima čast da organizuje Noć istraživača i da spoji istraživače sa teritorije grada Zenice u prostorijama Zeničke razvojne agencije ZED/Impulsni kreativni centar.

Pozivamo Vas da 28. septembra 2018.godine (u vremenu od 18:00 do 23 sata)  dođete i učestvujete u ovom zanimljivom, poučnom i korisnom događaju, koji se po prvi put organizuje u našem Gradu, a nadamo se da će zaživjeti i kao tradicionalan susret mladih istraživača iz oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada.

Vidimo se posljednjeg petka u ovom mjesecu na adresi:

Poslovna zona Zenica 1

Zmaja od Bosne bb

Zgrada Agencije ZEDA – II sprat, IMPULSNI KREATIVNI CENTAR