Na Općim izborima 2018. godine biće korištene nove transparentne glasačke kutije

Danas je u Sarajevu održana ceremonija primopredaje novih transparentnih glasačkih kutija između Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH je tom prilikom naglasila: „Prvi put na izborima u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući naporima Centralne izborne komisije BiH i našim prijateljima donatorima, biće korištene transparentne glasačke kutije. Za oko 5.500 biračkih mjesta osigurano je 10 000 novih glasačkih kutija. Osigurani su i posebni sigurnosni pečati za kutije ( ukupno  60 000 pečata).“ Prema riječima dr. Hadžiabdić transparentne glasačke kutije povećavaju povjerenje birača, kandidata i posmatrača, kao i medija u ispravnu provedbu izbornih pravila i propisa na dan izbora. Dosadašnje metalne kutije su teške i dotrajale, nepraktične za transport i uopšte za upotrebu.

Na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa ambasadama Kraljevine Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjednjenih Američkih Država u BiH, je osigurala transparentne glasačke kutije čime je Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak i pridružila se zemljama koje na transparentniji način provode izbore.

Danas je i formalizovan nastavak višegodišnje saradnje između Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH. Memorandum o razumjevanju u ime Centralne izborne komisije BiH je potpisala dr. Irena Hadžiabdić a u ime Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

Navedenoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici donatora  Nj.E. Guri Rusten, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, gđa Ruth Wiseman, otpravnica poslova u Ambasadi UK u BiH te gdin Alberto Comito, zamjenik ambasadora Italije u BiH. (izbori.ba)