Zabrinjavajući podaci ovisnosti djece o internetu

Više od 175.000 djece svaki dan bude online po prvi put – dakle svakih pola sekunde po jedno novo dijete pristupi internetu – podaci su UNICEF-a.

Frapantni su i podaci Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti prema kojima su djeca školskog uzrasta skoro 100% ovisni o internetu.

Ovisnost o internetu i tehnologijama spada u nehemijske ovisnosti, koje stručnjaci Zavoda liječe u svom odjeljenju za prevenciju.

Meliha Brdarević – Šikić, psihologinja Zavoda ističe da se takve ovisnosti ne prepoznaju kao problem.

-Danas imate veći broj roditelja koji sami provode dosta vremena na internetu i moguće je da su sami svjesni tog problema. S druge strane imate i djecu koja su, moguće svjesni tog problema, ali malo razmišljamo o onom nesvjesnom, pa vrlo često odbijamo priznati problem. Tada se branimo i kažemo: ne, ja samo gledam neke informacije, ja čitam neke važne vijesti,što nije opravdano. Bolje da to vrijeme provedeno na internetu provedemo sa svojom porodicom, u šetnji, na izletu, u razgovoru,kaže Brdarević – Šikić.

Obaveza je svih nas da se zaštite djeca u digitalnom svijetu, uključujući vlasti, porodice, škole i druge institucije, stoji u UNICEF-ovom izvještaju o djeci u digitalnom svijetu.

Naša sagovornica navodi primjere s plaža – roditelji su skloni dati djetetu mobilni telefon ili tablet i na plaži, kada ono treba da se igra i kada sami roditelji imaju dovoljno slobodnog vremena.

Prema njenim riječima jedan od kriterija za dijagnosticiranje ovisnosti jeste prag od pet sati provedenih na mreži. Radeći istraživanja u osnovnim i srednjim školama, kao jedan od tri projekta koje Zavod realizira u saradnji sa Pedagoškim zavodom ZDK na preveniranju ove ovisnosti među djecom, došli su do podatka da djeca uzrasta četvrtog i petog razreda osnovne škole prelaze taj prag u 98 procenata.

Frapiraju i podaci o donjoj starosnoj granici kod djece. Naime, čak su jednogodišnjaci sposobni otvarati omiljenu stranicu na internetu. O opasnostima koje vrebaju s interneta znamo svi, a prijateljski odnos s djecom najbolji je put da se one izbjegnu, poručuje naša sagovornica. Napominje i da roditelji mogu doći u savjetovalište Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica svakog utorka i četvrtka u popodnevnim satima. (A. Huskić)