Prijedlog izmjene kriterija u programima poticaja za podršku malinarstvu u ZDK

Zbog problema otkupa, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, proizvodnja maline u cijeloj BiH, pa tako i na području Zeničko-dobojskog kantona, evidentno je, biće manja u 2018. u odnosu na prošlu godinu.

Proizvođači su danas još jednom upozorili javnost na tešku situaciju u kojoj se nalaze, a Udruženje poljoprivrednika, zajedno sa predstavnicima resornog kantonalnog ministarstva, nastoji doći do odgovarajućih rješenja, s obzirom da proizvodnja maline na ovom području posljednjih godina bilježi snažan rast.

Kako bi se sačuvala ova značajna grana poljoprivredne proizvodnje u ZDK, resorno ministarstvo je najavilo da će Vladi predložiti izmjene kriterija u programima poticaja, kojima bi se omogućila podrška i za proizvođače koji su proizveli manje količine maline.

U posljednje tri godine za podršku malinarskoj proizvodnji iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona izdvojeno je 2,2 miliona, a ove godine opredijeljeno je 890.000 KM. Dugoročno rješenje za pitanje malinarske proizvodnje je razvoj prerađivačkih kapaciteta i značajnije jačanje domaćeg tržišta, saopšteno je danas iz sjedišta Vlade ZDK.