Poljoprivrednicima konačno stiže 90 mil EUR iz IPA 2 – Prvi javni pozivi na jesen

Poljoprivrednici i institucije iz BiH koji ispune kriterijume, dobiće 90 mil EUR iz IPA fondova, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, izvještava ATV.

BiH je ostala bez novca za poljoprivredu i ruralni razvoj iz IPA 2 fondova u periodu od 2014. do 2017, jer nije ispunila osnovni preduslov – usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja, što se desilo tek početkom ove godine.
Ministar spoljne trgovine BiH izjavio je da su sredstva na raspolaganju naredne tri godine.
– Od toga, najveći dio koristi imaće neposredni proizvođači, što je novost u odnosu na neke ranije slučajeve i programiranja u nekim drugim oblastima – rekao je Šarović.
Iz Direkcije za evropske integracije uvjeravaju da nijedan nivo vlasti u BiH neće moći sam da upravlja novcem EU namijenjenim poljoprivredi, nego će sve zavisiti od izbora Evropske komisije. Trećina novca je namijenjena za projekte u ovoj godini.

– S obzirom na to da je strategija ruralnog razvoja usvojena 2018. sektor poljoprivrede je mogao biti uvršten u Državni program IPA 2018. U njemu je predviđena podrška u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda u vrijednosti 30 mil EUR – poručili su iz Direkcije za evropske integracije.

U resoru poljoprivrede Republike Srpske tvrde da su se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Direkcija za evropske intergracije BiH dogovarali oko namjene sredstava mimo dogovorenog mehanizma koordinacije i bez učešća predstavnika Republike Srpske.

Za sredstva iz IPA fondova moći će da se prijave svi poljoprivrednici iz BiH. Prve javne pozive će na jesen realizovati UNDP u okviru projekta EU4Biznis, izvjestila je ATV.