Bosanskohercegovačko srce: Nizam Čančar jedan od najtrofejnijih sportista Zenice

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci vratila se sa Svjetskog prvenstva na kojem je zauzela drugo mjesto. Osim srebrene medalje, još jedno priznanje je dodijeljeno našoj reprezentaciji. Zeničanin Nizam Čančar proglašen je za najboljeg blokera Svjetskog prvenstva.

Ovo je prva reprezentativna nagrada. Ima još samo da dođe do Paraolimpijskog proglašenja jedne od tih titula. Biti u idelanom timu Svjetskog prvenstva nije mala stvar, kaže Čančar.

Što se osvajanja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu tiče, Čanačar kaže da naša selekcija od osnivanja do danas ne pamti teži put tokom jednog šampionata.

Krenuvši od Egipta u grupi, pa preko Rusije u četvrtfinalu, Brazila u polufinalu, i na kraju protiv Irana u finalu nije se moglo ništa. Bili smo istrošeni, ušli smo u finale potpuno prazni, još čovjek od dva i pol metra, nije bilo lijeka, ističe naš sagovornik.

Malo više pažnje našoj najtrofejnijoj reprezentaciji ne bi bilo na odmet.

Jučer smo bili na prijemu u Ministarstvu za sport i rekreaciju i to je generalni sponzor reprezentacije. To je jedina instituacija koja nas održava i daje sredstva. Sve ostalo je moljakanje za sponzorstva, potcrtao je najbolji bloker Svjetskog prvenstva.

Čančar je već osvojio pregršt medalja sa svih velikih takmičenja. Vjerovatno je i najtrofejniji sportista u historiji Zenice jer ima zlata sa Paraolimpijskih igara, Evropskih i Svjetskih prvenstva, šest puta je proglašen najboljim smečerom ili blokerom na svijetu. (N. Glibo)