125.000 KM koštaće nas vreće za glasačke listiće

– Vreće za glasačke listiće na biračkim mjestima i u skladištu Centralne izborne komisije (CIK) BiH koštaće građane BiH skoro 125.000 KM, saznaje portal CAPITAL.

CIK je posao nabavke vreća dodjelio firmama „Ferplast“ iz Sarajeva i „Konjic-karton“ iz Konjica.

Rok u kojem ove firme treba vreće da isporuče u sjedište CIK-a je mjesec dana.

„Ferplast“ će tako za PVC vreće naplatiti od CIK-a 74.026 KM bez PDV-a, dok će „Konjic-karton“ isporučiti vreće vrijedne 32.753 KM bez PDV-a.

Tako će, vreće za glasačke listiće građane BiH ukupno koštati 106.779 KM, a kada se tome doda PDV, ukupan trošak biće 124.931 KM.

Predstojeći opšti izbori zakazani za 7. oktobar koštaće oko 8,5 miliona maraka. Oko 4,7 miliona biće izdvojeno za rad biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje i pakovanje glasačkih listića, 565.000 maraka za pošiljku izbornog materijala izvan BiH…

Predsjednik Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić rekao je da u troškove izbora ulaze mnoge stavke, glasački materijal, drugi potrošni materijal, plaćanje članova biračkih odbora…

„Svi troškovi izbornog procesa se znaju, a drugo je pitanje da li vreće za listiće ili zakupi prostorija koštaju koliko koštaju. To se radi kroz proces javnih nabavki i pretpostavka je da je sve pošteno i u skladu sa zakonom“, istakao je Šehić i dodao da će revizija na kraju pokazati da li je sve regularno.