Sindikat KBZ na saopštenje menadžmenta: Regres će biti isplaćen na ultimativni zahtjev Sindikata

Predsjednik Osnovnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Javne ustanove Kantonalna bolnica u Zenici, u ostavci, doc. dr sc. Ermin Čehić, uputio je otvoreno pismo direktoru Bolnice, prim. dr Rasimu Skomorcu, povodom jučerašnjeg dopisa o isplati regresa. U dopisu menadžmenta je navedeno da je nalog za regres potpisan isključivo zahvaljujući rezultatima rada uprave i da to nema veze sa sindikalnim zahtjevima.

Ne želeći polemizirati sa direktorom JU KBZ, doc dr sc. Rasimom Skomorcem, a razumijevajući njegove obaveze zbog kojih je zaboravio na naše čestitke i zahtjev za isplatu regresa, dostavljamo vam preslik dokumenta od 21.5.2018. godine, upućenog direktoru i UO JU KBZ, čime je otpočela naša borba da radnici KBZ dobiju zarađeni regres nakon više godine.

Također vam dostavljamo Odgovor menadžmenta za zahtjev za regres 31.5.2018. u kome smo dobili samo odgovor da se naš akt “prima k znanju” što je i pokrenulo našu odluku da primijenimo druge oblike sindikalne borbe za naša prava.

Iz dopisa od 17.7.2018. koji je naš sindikat objavio u medijima, vidljivo je da smo strpljivo čekali skoro 3 mjeseca, a tek nakon toga pokrenuli zakonom predviđene sindikalne aktivnosti, kako bismo došli do svojih prava.

Slijedom navedenog, jasno je da je direktor JU KBZ znao za naše zahtjeve još od 22.5.2018., ali nije ništa poduzimao dok 19.7.2018. nismo ultimativno zatražili naša zakonom zajamčena prava.

Također ne smatramo primjerenu izjavu direktora o načinu rada NSSRZUZ JU KB Zenica, jer je naša zakonska obaveza da na sve zakonom dozvoljene načine štitimo prava radnika, – navodi se u ovom otvorenom pismu, uz opasku da radnici i dalje očekuju povećanje plata, te da je uspješno poslovanje Kantonalne bolnice Zenica upravo zasluga, između ostalog, i preko 1.500 članova Sindikata.