Uređen prostor iza Robne kuće „Bosna“, privatna inicijativa urodila plodom

Plato iza robne kuće Bosanka, koji je posljednjih decenija služio kao otvoreni javni toalet, konačno je očišćen. I ne samo to – ovaj prostor pored Konjske česme i Čaršijske džamije ima novu funkciju – okupljalište je male djece i roditelja.

Zapravo je vlasnik obrta Dječija radost, svoje autiće iz Titove ulice, uz odobrenje Gradske uprave i obećanje da će sam očistiti prostor, prebacio na plato iza robne kuće. Tako je vrlo jednostavno riješen dugogodišnji komunalni problem grada Zenice. Sjetimo se da je zbog neizdržljivog smrada koji se širio u svako doba dana i godine bilo u vezi s tim i nekoliko inicijativa i prijedloga na sjednicama Gradskog vijeća. Posebno u vrijeme Bajrama, kada se na otvorenom klanjaju namazi. Inicijative nisu doživjele realizaciju, ali je uklanjanje autića za vožnju mališana za dvije sedmice i na desetine litara solne kiseline riješilo dugogodišnji problem.

„Bilo je jako zapušteno. Danima smo čistili, ribali, uglavnom solnom kiselinom, ali i drugim sredstvima. Potom smo okrečili vanjski zid „Bosanke“, prefarbali plato, iscrtali strelice …“, kaže Almir Ibrahimi, vlasnik obrta „Dječija radost“.

Prvih dana su lopatama izbacivali otpad koji su sugrađani ovdje godinama taložili. U planu je i da se u funkciju stavi trampolina, kako bi ugođaj za najmladje bio ponovno potpun.

Ibrahimi kaže da osjeća veliku zahvalnost prema Gradskoj upravo što može nastaviti s radom, a na radost brojnih Zeničana i Zeničanki, velikih i malih, prostor izmedju Stare čaršije, robne kuće i džamije više ne zaudara, te je šetnja centrom grada sada mnogo prijatnija (A. Huskić)