FOTO: Rekonstrukcija zgrade Bosanskog narodnog pozorišta

Nakon prošle godine uspješno završenih radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ovih dana počela je rekonstrukcija staklenih fasadnih ploha na prostoru gornjeg foajea zeničkog teatra koje su usljed olujnog nevremena, kompletno uništene u januaru 2016. godine. Zgrada BNP-a ove godine slavi četrdesetu godišnjicu od useljenja i ovo su prvi ozbiljniji radovi na sanaciji i rekonstrukciji već dotrajalog objekta.

Izvođač radova rekonstrukcije staklenih ploha izabran je tenderskom procedurom, a finansijer ovih javnih radova je Gradska uprava Zenice, u čijem je budžetu gradonačelnik Fuad Kasumović za ovaj projekat osigurao 80.000 KM.

Projekat rekonstrukcije i sanacije provodi se prema projektnoj dokumentaciji Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, te je ponuđena projektna varijanta koja se realizira i najpribližnija prvobitnom projektnom rješenju zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, svečano otvorene 7. maja 1978. godine.

Budući da je objekat BNP Zenica jedno od najznačajnijih djela moderne arhitekture u gradu Zenici i BiH, realizacija cijelog projekta provodi se u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH koja provodi konsultacije sa akademikom Zlatkom Ugljenom, jednim od dvojice arhitekata koji su projektovali zgradu BNP-a i za taj projekat dobili prestižna priznanja.

Završetak radova je planiran do kraja mjeseca jula ove godine. Nakon radova na sanaciji fasade i rekonstrukciji staklenih ploha, zgrada zeničkog pozorišta urgentno treba ući i u projekat sanacije hidroizolacije ravnog krova koji je dotrajao i koji već godinama prokišnjava prijeteći ozbiljnim urušavanjem.

Pogledajte fotografije, autora Draženka Jurišića.