BIHAMK-ova akcija: Odgovorni roditelji upotrebljavaju dječije auto-sjedalice

Bosanskohercegovački auto moto klub (BIHAMK), u saradnji sa Javnim preduzećem Auto-ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije, počeo je sa realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje koja se odnosi na korištenje dječijih autosjedalica pod nazivom „Sigurno vezani u vozilu“.

Pomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost, i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Početak kampanje ozvaničen je danas u Zenici, na platou ispred Robne kuće Bosna.

“Saobraćajne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost dio ovih statističkih brojki su i djeca. Tako je tokom 2016. godine u našoj zemlji smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede. 

Statistički podaci pokazuju da svake 3 minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Europe godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, dok oko 100.000 bude teško povrijeđeno. 36% nastradale djece su bili putnici u vozilu.

Značajan broj dječijih života (80% stradalih) mogao bi biti spašen kada bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu-sigurnosne autosjedalice. Nažalost, prema istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uslovima gradske vožnje samo 27,7% djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu tokom vožnje. Približno isti poražavajući procenat imamo kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uslovima vangradske vožnje, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nezgode znatno manja. Procenat pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje je samo 29,8%, što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tokom vožnje,” saopšteno je iz BIHAMK-a.

U okviru kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirano je da se kroz simulaciju saobraćajnih nezgoda, korištenjem Simulatora sudara, ukaže na značaj korištenja sistema dječije zaštite.

foto: Enes Begićević