Pacijente u Kantonalnoj bolnici Zenica tretiraju zakonski neispravnim uređajima

Laboratorija za verifikaciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja Verlab d.o.o. u junu ove godine je pokrenula online registar verifikovanih zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim podacima, Kantonalnoj bolnici Zenica verifikacije uređaja su istekle prije nekoliko mjeseci, a odgovorni svjesno krše Zakon o mjeriteljstvu BiH u kojem je navedeno da se mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano ne smije upotrebljavati.

EKG aparati, oštećeni i neispravni senzori temperature na inkubatorima, neispravni tlakomjeri, mrtvi defibrilatori, neispravni uređaji za anesteziju, samo su neki od problema s kojima se predstavnici Verlaba susreću na terenu. Svaki od ovih uređaja ugrožava zdravlje i živote pacijenata.

Kantonalnoj bolnici Zenica verifikacija uređaja je istekla u martu 2018. godine, a prema riječima direktora Verlaba Almina Badnjevića, na brojne apele i desetine dopisa da zenička bolnica verifikuje uređaje, dobili su šutnju.

“Svako mjerilo koje nema verifikaciju je zakonski neispravno. Ako je istekla verifikacija uređaja za anesteziju, pacijent se može probuditi tokom operativnog zahvata ili da se nikako ne probudi. Ako se radi o inkubatorima, beba neće dobiti propisan tretman… Svaki uređaj može da pokaže pogrešnu sliku”, naglasio je Badnjević.

U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično te može biti kobno po pacijente, također su propisane i Kaznene odredbe što je definisano zakonom.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Dragoljub Brenjo za Klix.ba je kazao kako su i oni dobili dopise Verlaba te da je sva odgovornost na Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Mi smo dobili dopis od Verlaba i proslijedili smo Kantonalnoj bolnici Zenica na daljnje postupanje uz izvještavanje ministarstva zdravstva o čemu se radi. U razgovoru s direktorom Rasimom Skomorcem ću saznati o čemu se radi i zbog čega nisu na vrijeme postupili. Odgovornost je samo na Kantonalnoj bolnici Zenica koja ima svoju upravljačku strukturu i organizaciju koja je to trebala uraditi”, pojasnio je Brenjo.

Univerzitetski klinički centar Tuzla, Opća bolnica Tešanj, JU Bolnica Travnik, Opća bolnica Bugojno i Županijska bolnica “Dr. Fra Mihovil Sučić” Livno imaju djelimično verifikovane uređaje (u toku postupak verifikacije), Domu zdravlja Grude je istekla verifikacija, dok Sveučilišna klinička bolnica Mostar prema podacima Verlaba nikada nije verifikovala uređaj.

Informacije o zakonskoj ispravnosti uređaja dostupne su javnosti na ovom linku.

Izvor: Klix.ba / E. M.