Šetnja “Zenica za Srebrenicu” nema organizatora!

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Zenica uputila je Portalu ZenicaInfo zahtjev za izmjenu netačnih navoda u vezi sa organizacijom jučerašnje manifestacije Šetnja za Srebrenicu – „Zenica za Srebrenicu – Da se ne zaboravi i ne ponovi“. A mi im odgovaramo…

Poštovani,

Kao prvo, Portal ZenicaInfo u članku pod nazivom „Zenica za Srebrenicu – Da se ne zaboravi i ne ponovi“ uopšte nije naveo ko je organizator ove aktivnosti iz nekoliko razloga.

Prvi razlog je taj što u ovom tradicionalnom pohodu kojim ZENICA obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, učestvuje upravo CIJELA ZENICA, a ne samo članovi ili oni koje je pozvala  Asocijacija mladih SDA, kako Vi to tendenciozno u svom dopisu sugerišete. Drugo, upravo namjera da izbjegnemo političku kvalifikaciju ovog događaja kojim ZENICA srcem oplakuje žrtve genocida, bila je razlog što uopšte nismo naveli „organizatora“ tog skupa, iako Vi taj podatak ističete kao ključni. Dakle, kao organizator Šetnje navedena je ZENICA, što mnogo više odgovara istini i samom izrazu naše kolektivne empatije sa žrtvama genocida u Srebrenici. Na koncu, sve predizborne prepiske, priklanjanja, isticanja zasluga i druge trikove u bespoštednoj političkoj propagandi, ostavljamo onima koji je vode i namjerno iz predizborne kampanje, koja je neformalno očito već počela, izuzimamo događaj, koji ne smije trpiti nečiju malodušnost ili političke frustracije.

Smatramo da je to „objektivnije“ u odnosu na Vaše navode.

Portal ZenicaInfo ne srami se, upravo smo ponosni što smo imali priliku, zajedno sa stotinama Zeničana, učestvovati u dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali i sa hiljadama ljudi iz cijeloga svijeta – prisustvovati komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka žrtava genocida.

I na kraju, nadamo se da nam je svima u tom smislu, želja zajednička: da žrtve Srebrenice pronađu smiraj i da se genocid ne zaboravi i nikada ne ponovi!

Portal ZenicaInfo.ba