Nair: Odluka EU dovešće do pada izvoza čelika već narednog mjeseca

Odluka Evropske unije da ograniči uvoz čelika iz ostalih zemalja, negativno će se reflektovati na Bosnu i Hercegovinu i kompaniju ArcelorMittal. Slobodno tržište za ovu kompaniju je najbitnije jer više od 200.000 tona čelika ova kompanije godišnje izveze u zemlje Evropske unije. Odluka Evropske unije dovešće čelik ArcelorMittala na nivo kineskog, turskog, ukrajinskog ili ruskog što može dovesti do pada izvoza već od narednog mjeseca.

Bosna i Hercegovina ima sporazum o stabilizaciji sa Evropskom unijom i to je najbitnije za sve investitore u Bosni i Hercegovini. Slobodne trgovinske mogućnosti sa Evropskom unijom je najvažnije za one koji hoće investirati u ovoj zemlji, – kazao je Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala.

Menadžment kompanije već se priprema za mogući udar na proizvodnju, ako odluka Evropske unije stupi na snagu i već su obavljeni razgovori sa najvišim državnim zvaničnicima kako bi se i država uključila. – Mi smo razgovarali sa vladinim organizacijama, sa gospodinom Šarovićem, gospodinom Novalićem i ostalim kako bi ih upoznali sa problemom i mogućim negativnim utjecajem. Nadam se da će oni pomoći kako bi izbjegli katastrofalne posljedice, – zaključio je Nair.

Radnici su najveći kapital i mi činimo sve kako najbolje osigurati budućnost za njih. Uz pomoć Vlade ja se nadam da ćemo izbjeći drastične mjere kao što je slanja radnika načekanje, – kazao je Biju Nair koji je već obavio razgovore sa predstavnicima Sindikata.

Nadam se da će Vlada pomoći sa svoje strane i da će Evropska unija shvatiti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i da će nam pomoći i da neće dozvoliti da dođemo u priliku da smanjujemo proizvodnju i da moramo još neke represivne mjere uvoditi, – dodao je.

Bilo je i do sada kriza, ali radnici ArcelorMittala su uvijek bili zaštićeni, – istakao je predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, Zuhdija Kapetanović i dodao da očekuje isto i sada, bez bojazni za radnike kompanije.  (Nedžad Glibo)