Potpisan Ugovor o zajmu za projekat energentske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica

Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, potpisali su danas Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica i Lan Brown iz Evropske banke za razvoj.

Kako je istaknuto danas, ovo je idealna prilika da se bolnica dovede na nivo koji će učiniti zdrastvenu zaštitu građana Zeničko-dobojskog kantona efikansijom, te se uskoro očekuje raspisivanje tendera i realizacija projekta, u ukupnoj vrijednosti od 11 miliona eura.

Ovome je prethodila Odluka Skupštine Zeničko-dobojdskog kantona o prihvatanju zaduženja Zeničko-dobojskog kantona po osnovu Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, čime se za Kantonalnu bolnicu obezbjeđuje 10 miliona eura kreditnih i milion eura bespovratnih sredstava koja će uložiti u poboljšanje infrastrukture.

Nakon što sredstva budu operativna, radit će se novi termo blok, utoplit će se kompletna zgrada, zamjenit će se krovovi i stolarija. Izgradit će se novi dodatni prostori u koje će biti izmješteni sadašnji neuslovni odjeli, a riješit će se i problem oborinskih voda.

Radovi bi trebali biti završeni u naredne tri godine. (D.S./S.S.)