SDA Zenica: Ustavni sud FBiH ostavio građane Zenice bez prave istine

Ustavni sud FBiH obustavivši postupak ostavio je građane i Grad Zenicu bez prave istine o načinu donošenja budžeta u Zenici. Na ovaj način kao da nam je svima poslana jasna poruka da je Gradsko vijeće beznačajno i da se bez legalno i legitimno izabranih predstavnika može donijeti najznačajniji akt za lokalnu zajednicu kao što je budžet Grada, iako je ovo primarna nadležnost Gradskog vijeća, navodi u današnjem saopštenju za javnost Gradski odbor Stranke demokratske akcije Zenica.

Ovakvom odlukom Ustavni sud FBiH poslao je poruku svim gradonačelnicima i načelnicima da mogu sami donositi budžet, a što u konačnici može imati dalokosežne posljedice za funkcionisanje na demokratskim principima ustanovljenje volje građana i promjenu demokratskog uređenja u FBiH.

Razlog obustavljanja postupka leži u odgovornosti Ustavnog suda FBiH što je propustio da u roku riješi predmet koji je temporalnog karaktera. Obustavljanje postupka uskratio je Grad Zenicu i njene građane o pravoj istini kada je u pitanju budžet Grada Zenice za 2017. godinu.

I ono što je najvažnije napomenuti je da odluka o budžetu grada Zenice za 2017. godinu nije donesena već je postupak obustavljen.

Dakle, ovi koji sada likuju, oni kao i obično obmanjuju javnost i rade to po običaju bez osnova i argumenata, saopštava SDA Zenica.