Dječak Arslan u Istanbulu proslavio prvi rođendan

Dječak Arslan Kulačić, koji je 30. januara prebačen u Istanbul na liječenje zloćudnog tumora na mozgu, zajedno s porodicom i medicinskim osobljem proslavio je prvi rođendan.

Rođendanska zabava organizirana je u balonima ukrašenoj konferencijskoj sali bolnice. Roditelje Amiru i Sabahudina Kulačića, kao i malog ”lava“ uposlenici bolnice dočekali su aplauzom.

Dječak je dobio rođendansku tortu u obliku automobila i poklone, a zabavi su prisustvovali i Arslanovi nana i dedo.

”Prvo zahvaljujemo se Bogu što nam je podario da doživimo naravno prvi rođendan i puno da ih doživimo sa svojim sinom. Danas se puno drugačije osjećamo. Njegovo stanje je puno bolje. Sa njim se već i igramo i smije nam se i puno je veseliji”, rekao je Kulačić zahvalan Allahu dž.š. na pomoći.

Otac se u ime porodice zahvalio uposlenicima bolnice, ali i svim dobrim ljudima širom svijeta koji su pružili finansijsku pomoć.

Cengiz Canpolat, ljekar s odjela za dječiju hematologiju i onkologiju bolnice Acibadem Altunizade, kazao je kako je završeno prvih pet ciklusa hemoterapije.

”Svaka tri mjeseca smo radili MR. Pratili smo njegov rast i kako se razvija. Pobrinuli smo se da kontrolirano dobija na težini. Na snimcima posljednjeg MR-a vidjeli smo da se tumor smanjuje i to nas je obradovalo. Nastavljamo s hemoterapijom”, rekao je Canpolat i dodao kako terapija dobro napreduje.

Istakao je kako je uništeno oko 80 posto tumora na mozgu dječaka.

Dodao je kako se dječak smije, primjetan je i njegov napredak s neurološke strane, a vitalne funkcije se normalizuju.

Kazao je kako se dječaku djelomično vratio vid na jednom oku, dok je za vid na drugom potrebno dodatno smanjiti tumor.

”Možda da je ranije urađena intervencija, dok je bio u svojoj zemlji, dječak ne bi imao tako veliki problem s vidom. Sada smo nažalost u takvoj situaciji“, kazao je Canpolat.

Poručio je kako im je cilj u potpunosti ukloniti tumor i izbaciti ga iz života dječaka.

”Ovi tumori su teški, otporni opasni i imaju veliku mogućnost širenja. Do sada je (dječak) dobro reagirao na terapiju, nadamo se da će tako i nastaviti“, rekao je Canpolat dodavši kako se nadaju da će dječak do drugog rođendana biti zdraviji.

Kada je dječak u Tursku doputovao bio je težak 6,1 kilograma i dug 62,5 centimetara. Za šest mjeseci je dosegao težinu od 7,2 kilograma i dužinu od 69 centimetara.

Izvor: Faktor