Odgovor Gradske uprave: Od ministra Smajića očekujemo da Zenici vrati sredstva koja joj pripadaju

Krivična prijava koju je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona u petak, 29. juna 2018. godine protiv Himze Smajića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi ZDK zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te nesavjesnog rada u službi podnio Grad Zenica, nije manipulacija, niti skretanje pažnje javnosti, kako to SDA ministar u saopćenju za javnost pokušava prikazati, saopšteno je iz Gradske uprave u odgovoru na saopštenje iz Ministarstva.

Gradska uprava i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, ne obmanjuju javnost što opet tvrdi Smajić. Naprotiv, radi se o borbi za interese Grada i građana Zenice. Te građane su ministar Smajić i Vlada ZDK nezakonitim postupanjem direktno oštetili za 882.000 KM koje je Zenica trebala dobiti na ime vodnih naknada za 2017. godinu, saopšteno je.

Podsjećamo da je ministar bez konsultovanja Grada Zenica, promijenio prioritetne projekte u oblasti vodoprivrede koje je usvojilo Gradsko vijeće Zenica i u zakonskim rokovima dostavio Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK. Smatramo da za implementaciju ovakve vrste projekata nisu potrebni posebni sastanci i ubjeđivanje kako to ministar piše. Uzgred, istog ministra pitamo, kako to da su sredstva od vodnih naknada isplaćena svim općinama u ZDK, osim Zenici i kada će ministar javnosti objelodaniti novčani iznos koji je podijeljen po općinama.

Na kraju, Gradska uprava Zenica i gradonačelnik Kasumović navode, kako nemaju namjeru sa ministrom Smajićem putem medija voditi prepisku, niti je od ministra traženo da se u medijima pravda. Ono što Grad Zenica očekuje jeste, da svoju nevinost, u koju opravdano sumnjamo, ministar dokaže u sudu, odnosno tužilaštvu.

Građane Zenice i širu javnost informišemo da je Grad Zenica kod Općinskog suda u Zenici podnio tužbu protiv Vlade Zeničko – dobojskog kantona za naknadu štete, saopštila je zenička Gradska uprava.