FOTO: Značaj i metodologija socijalne anamneze

Socijalna osjetljivost društva u tranziciji kakvo je Bosna i Hercegovina, čini se, svakim danom dobija sve više na značaju.

Piše: Said Šteta

Pored izražene nezaposlenosti, frustriranosti mladih, dodatnu složenost čini priliv velikog broja migranata u našoj zemlji. Ono što je posebno vrijedno istaći je da su se u svom djelovanju udružili predstavnici akademske zajednice, stručni radnici ustanova i predstavnici vlasti. Tako je u petak, 29. juna na Zdravstvenom fakultetu u Bihaću, održan stručni skup na temu “Značaj i metodologija socijalne anamneze”.

Moderatorica skupa, predstavnica Udruženja socijalnih radnika USK, mr.sc. Amela Toromanović, naglasila je da ovaj stručni skup predstavlja važan početak unapređenja rada socijalnih radnika. Dekan Fakulteta zdravstvenih studija, prof.dr. Ekrem Pehlić, izrazio je dobrodošlicu i poželio uspjeh u radu skupa. Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK, dr. Hazim Kapić, ukazao je na značaj anamneze kao osnove za valjan rad socijalnih radnika, te proglasio skup otvorenim.

Predsjednik Saveza udruženja socijalnih radnika FBiH, dr.sci. Mirnes Telalović, naglasio je da nije slučajno da se razgovara baš o ovoj temi, jer su odlučni nastaviti razvijati metodologiju anamneze. – Često se dogovaramo, a da dogovoreno ne sprovedemo potpuno u praksi. Cilj ovog skupa je upravo sprovođenje dogovorenih mjera i radnji u praksi, – naglasio je dr.sci Telalović.

Predstavnik misije OSCE-a govorio je o pomoći u pogledu socijalnih prava, izgradnje kapaciteta socijalne zaštite, te uspostave saradnje socijalnih radnika unutar Bosne i Hercegovine.

U uvodnom dijelu obratio se i pomoćnik federalnog ministra, gospodin Miroslav Jurešić, istakavši da ono što je posebno pozitivno za ovaj skup, jeste da se ovakvim dogovorima bez obzira na okolnosti može doći do valjanih rezultata.

Nakon uvodnih obraćanja, o značaju i cilju socijalne anamneze govorila je prof.dr. Suada Buljubašić, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Između ostalog, prof.dr. Buljubašić je istakla, da je anamneza jedan od najznačajnijih pisanih dokumenata u radu socijalnih radnika. Ona je u svom stručnom izlaganju pojasnila do najsitnijih detalja sve ono što čini socijalnu anamnezu, i time otvorila veoma plodnu diskusiju u koju se uključio i dr. Kapić, ministar USK, te pomoćnik ministra ZDK, gospodin Edin Arnaut. – Živimo u veoma frustrirajućem društvu, nezaposlenosti, alkoholizma, te je zato anamneza najvažniji dokument u dosijeu jednog klijenta, – rekla je u završnici svoga izlaganja prof.dr. Buljubašić.

Doc.dr. Sena Družić, profesorica na bihaćkom Univerzitetu i dugogodišnji socijalni radnik sa veoma bogatim iskustvom, prezentovala je model socijalne anamneze u Unsko-sanskom kantonu. – Anamneza govori o našoj stručnosti, o našem znanju i pristupu poslu,koji nas obavezuje, – istakla je doc.dr. Družić. U nastavku je učešće u radu uzela Samra Mehić, dipl.scr., kao predstavnica kantonalnog udruženja USK.

Prezentaciju prijedloga Zakona o djelatnosti socijalnog rada Federacije BiH izložio je pomoćnik federalnog ministra i predsjednik radne grupe, gospodin Miroslav Jurešić, dok je o značaju etičkog kodeksa govorila prof.dr. Sanela Šadić, sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

Na kraju, socijalni radnici Mirza Tešnjak i Samir Hrustić, prezentirali su slučajeve iz prakse i model socijalne anamneze u Centru za socijalni rad Zenica, čime je stavljen i pečat na ovaj stručni skup. Jednoglasnim usvajanjem zaključaka koje je izložio dr.sci. Mirnes Telalović, stručni skup je uspješno završen.

Ono što me kao bilježnika ovog skupa posebno dojmilo jeste veoma pozitivna atmosfera među učesnicima i opredijeljenost za rad, uz uvažavanje mišljenja i sugestija u toku rada na skupu, ali i tokom neformalnog druženja. To potvrđuje da socijalni radnici, uz pomoć akademske zajednice i predstavnika vlasti, jasno grade svoj put unapređenja socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini.

Said Šteta