Deset miliona eura kredita za poboljšanje grijanja u zeničkoj bolnici

Bevanda i Braun potpisali su i sporazum o investicionom grantu EU u iznosu od 1.000.000 eura.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre saradnje BiH sa EBRD-om, Bevanda je rekao novinarima da će na osnovu danas potpisanog ugovora biti obezbijeđeni bolji uslovi za pacijente u zeničkoj bolnici.

“Ovim kreditom bit će finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje”, naveo je ministar finansija i trezora BiH.

Bevanda je precizirao da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus jedan posto marže.

On je naglasio da je i ovaj aranžman realizovan u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant od milion eura, na čemu je zahvalio ovoj finansijskoj instituciji.

Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u kantonalnoj bolinici ljeti.

“Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici”, rekao je Braun novinarima.

Prema njegovim riječima, u planu je i realizacija akcionog plana u sferi ekologije, čiji je cilj “Zenica–zeleni grad”.

On je zahvalio i čestitao Bevandi i njegovim saradnicima, kao i rukovodstvu Zeničko-dobojskog kantona na saradnji, te EU na tehničkoj pomoći.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je ovo izuzetno značajan projekat za zeničku bolnicu, kao i 450.000 građana koji žive na ovom prostoru.

On je naglasio važnost razvoja eko-sistema u kantonu, kao i efikasnije poslovanje bolnice, smanjenje troškova i bolju zdravstvenu zaštitu građana.

I Galijašević je zahvalio za podršku Ministarstvu finansija i terzora BiH, EBRD-u i EU iskazanu Kantonalnoj bolnici u Zenici. (Srna)