OSCE: Radionica o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i predrasuda

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini priredila je danas u Zenici radionicu za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i predrasuda.

Cilj radionice je, kako ističe u ulozi organizatora Edo Sujoldžić, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH, upoznati učesnike o elementima krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda i mogućim odgovorima lokalne zajednice na ovakve pojave.

Dodao je kako krivična djela počinjena iz mržnje predstavljaju izrazitu prijetnju sigurnosti, stabilnosti i koheziji u jednoj zajednici, a obzirom da je policija praktično organ koji prvi odgovara na incidente i ova krivična djela, odlučili su da danas rade s policijom u Zenici, kao što to rade i sa predstavnicima pravosuđa.

Konkretno, radiće na elementima krivičnog djela počinjenog iz mržnje i predrasuda, njihovom boljem razumijevanju i prijavljivanju, te na radu policije u zajednici, a sve s ciljem snižavanja tenzija u zajednici i efikasnijeg odgovora, kako policije, tako i zajednice na ovu vrstu krivičnih djela. (S.G.)