Obilježen Svjetski dan borbe protiv droga, istaknuta ovisnost o internetu i nargili

Stručni timovi Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, povodom Međunarodnog dana borbe protiv droga, u nekoliko gradova na području kantona priredili su kampanju edukacije stanovništva, s ciljem prevencije narkomanije i drugih oblika ovisnosti.

Članovi stručnog tima Zavoda proteklih su dana na ulicama Olova, Kaknja, Visokog, Breze, Vareša, Doboj Juga, Maglaja, Tešnja, Usore, Zavidovića i Žepča, dijelili propagandni materijal s ciljem buđenja svjesnosti o problemu ovisnosti i odgovarali na pitanja građana.

Tim Zavoda akciju je priredio danas ispred Tržnog centra u Zenici. Najmlađima su dijeljeni baloni, odrasli su dobili informativne brošure, hemijske olovke, plakate.

Problem “legalnih” droga

Magistrica psiholoških nauka, Meliha Brdarević, ističe kako se problemima takozvanih legalnih droga, poput interneta ili nargile, ne pristupa dovoljno ozbiljno. Čak se i ovisnosti od alkohola i cigareta ne smatraju problemom dovoljno ozbiljnim da bi se zatražili stručni savjet i podrška.

– Zavod za bolesti ovisnosti konstantno radi na prevenciji ovisnosti u osnovnim i srednjim školama. Čak 80 posto djece provodi na internetu duže od pet sati dnevno, a medicinski je dokazano da je nargila veoma štetna. Jedna doza nargile jednaka je ispušenih 20 cigareta, – ističe mr. Brdarević.

Ovom prilikom, Brdarević je pozvala roditelje da se obrate stručnom timu ovoga zavoda i ako samo sumnjaju da postoji neki problem s njihovom djecom. U Zavodu za bolesti ovisnosti moći će dobiti svu stručnu pomoć i podršku, dodala je.

U Zavodu za bolesti ovisnosti, inače, usluge besplatnog testiranja i psihološki tretman potpuno su bespatni.

Aktivnosti na Boračkom jezeru

– Tokom jula i avgusta planirane su edukacije za učesnike Ljetnog kampa na Boračkom jezeru. Ovo je aktivnost koja se realizuje svake godine i smatramo da je veoma važna. Mladi se, možda po prvi put, odvajaju od roditelja, susreću se sa novim izazovima i sklapaju nova prijateljstva. Našim edukacijama biće obuhvaćen veliki broj djece različitog uzrasta, – saopštava Stručni tim Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Podršku kampanji Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona dao je bh. atletičar, Amel Tuka.

Godišnje u FBiH na liječenju oko 2.000 narkomana

Na području Federacije BiH godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dob ovisnika uglavnom se kreće od 35 do 39 godina i uglavnom su to muškarci prosječne starosti od 34 godine.

Posebno je alarmantno što se dosta liječenih ovisnika, nakon provedenog tretmana, vrati drogama, a zatim ponovo dolaze u zavod kako bi se liječili, ocijenili su u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Od 2005. Zavod za bolesti ovisnosti ZDK registrovao 1.360 ovisnika o narkoticima

Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona djeluje unutar kompletno uspostavljenog sistema usluga u prevenciji i liječenju ovisnika. U ambulanti, detox centru i četiri rehabilitacijska centra obavlja se sve, od prevencije, preko prijema ovisnika, svih potrebnih medicinskih pretraga, detoks tretmana, preko ambulantnog liječenja i upućivanja u rehabilitacijske centre, takozvane komune. U Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona ističu kako je u borbi protiv droga najvažniji segment – prevencija.

Jedino je u Zenici i Sarajevu na usluzi sistem sveobuhvatnog, bolničkog i ambulatnog liječenja. Od 2005. godine kada je uspostavljen, u Zavodu je registrovano 1.360 ovisnika o narkoticima. Čak 92 posto njih (1.215) su muškarci. Boravak i tretman u rehabilitacijskim centrima, s kojima Zeničko-dobojski kanton ima potpisane ugovore o saradnji, također su besplatni, štaviše, ovisnici su u mogućnosti birati odgovarajuću komunu. Najčešće se ovisnici liječe u komunama u Marjanovcu, “Izvor” u Derventi i “Crops” u Smolućoj, – kazao nam je Sedin Habibović, šef Odjeljenja za prevenciju u Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Na supstituciji ili zamjenskoj terapiji trenutno je 328 osoba, od kojih je 226 iz Zenice, 38 iz Tešnja, 2 iz Doboj Juga, 4 iz Maglaja, 19 iz Visokog, 10 iz Kaknja, 9 iz Breze i 20 iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

(S. Stević)