FUP pretresao autootpade i autoservise u FBiH: Zapečaćeno više od 130 vozila

Pripadnici Federalne uprave policije i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u suradnji sa Poreskom upravom FBiH, sproveli su opsežne dvodnevne koordinirane aktivnosti na području cijele FBiH koja je imala za cilj kontrolu autootpada, autoservisa i drugih poslovnih subjekata koji se bave prodajom polovnih dijelova za putnička motorna vozila.

Ovim operativnim aktivnostima izvršen je pregled i kontrola prema 83 poslovna subjekta u FBiH za koje je postojala sumnja da posluju nelegalno, a kojom prilikom je utvrđeno da su 52 poslovna subjekta nelegalna, a 12 legalna, dok se za preostalih 19 vrše dodatne provjere i kontrola, saopćeno je iz FUP-a.

Za nelegalne poslovne subjekte Porezna uprava FBiH je izdala u skladu sa zakonskim propisima Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti te izvršila pečaćenje objekta kao i izdavala prema određenim poslovnim subjektima i odgovarajuće prekršajne naloge.

Prilikom ovih aktivnosti pronađeno je i zapečaćeno više od 130 putničkih motornih vozila, 16 kombi vozila, više desetaka motora i mjenjača za putnička motorna vozila, 350 šasija od putničkih motornih vozila te veće količine dijelova od istih.

Ove aktivnosti su samo dio mjera i radnji koje provedi Federalna uprava policije u saradnji sa Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama za provođenje Zakona u cilju borbe protiv organizovanog kriminala u vezi sa otuđenjima motornih vozila.

Izvor: Faktor