Dječija panel diskusija: Dječiji parlament predstavio preporuke za dobrobit najmlađih

Panel diskusija „Djeca (pre)poručuju“ održana je danas u Muzeju grada Zenica, u organizaciji Udruženja za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica i Dječijeg parlamenta, koji djeluje u sklopu ovog udruženja.

Kroz današnju panel diskusiju predstavljene su dječije preporuke iz oblasti siromaštva, predškolskog odgoja i obrazovanja, zdravstva, te inkluzije djece sa teškoćama u razvoju.

Ovom aktivnošću članovi Dječijeg parlamenta skrenuli su pažnju na probleme i dali pregled stanja u ovim oblastima, te iznijeli preporuke kojima bi se, kako smatraju, vidljivo poboljšao položaj djece.

Na panel diskusiji vidim da nema predstavnika vlasti i medija. Tako je uvijek kada se priča o bitnim temama, koje se tiču djece, na kojima svijet ostaje, jer o tim temama se ne priča. Htjela bih da naglasim važnost toga što djeca imaju da nam preporuče i poruče. Mislim da se rijetko dešava da djeca daju preporuke, daju ih vlastima na tanjiru i pokušavaju mijenjati svijet. Nažalost oni ne reaguju na to,“ rekla je članica Dječijeg parlamenta Grada Zenice, Emina Horić za naš portal.

U Uduženju „Naša djeca“ Zenica i članovi Dječijeg parlamenta, nadaju se i očekuju da će ove preporuke imati utjecaj na kreiranje budućih politika zaštite i unapređenja dječijih prava na lokalnom i državnom nivou. (A. Nikontović)