VIDEO / Zenički uzgajivači bacali maline i čupali zasade: Ovako se više ne može!

Malinari u Zenici i okolini u bezizlaznoj su situaciji. Naime, vremenske prilike pogoduju prinosima ove sezone, ali zbog nedovoljnih kapaciteta otkupljivača, proizvođači su prisiljeni uništiti velike količine ploda.

Štete koje će pretrpjeti su ogromne. Ramo Čolaković je jučer nabrao 120 gajbi maline, a već danas je mora uništiti jer otkupljivači nisu došli po maline. Ovo je samo jedan od primjera iz Orahovice, gdje su prisiljeni uništiti maline čiji se urod mjeri u tonama.

Hasan Tufekčić sa svojom porodicom ima zasad od sedam i pol dunuma maline, sa kojeg očekuje prinos od preko osam tona. Na žalost, sve će to propasti, a to je i razlog zašto je ova porodica odlučila uništiti zasade malina i početi nešto drugo.

Ovako se više ne može živjeti. Sve smo uložili u ovu malinu, a hladnjačari svoje rade, napune hladnjače i više neće da otkupljuju, – kaže Hasan.

Po mišljenju našeg sagovornika otkupljivači neće da otkupljuju malinu kako bi izvršili pritisak na proizvođače.

Oni narod tako ucjenjuju da bi oborili cijenu. Realna cijena je 3,50 maraka, a oni neće da plate ni 1,20 maraka, – zaključuje Hasan.

Njegova mama, Šefketa, kaže da su maline stigle za berbu, ali ih moraju uništavati kako bi  posijali grah da bar to imaju za zimu.

Malinari do ove godine nisu imali problema sa otkupom, postavlja se pitanje zbog čega su nastali problemi. Hako se povukao i sad je ta hladnjača izdata nekom Arapu iz Brčkog i on nema kapaciteta da primi svu malinu koju mi uberemo, – kaže Abdulah Čolaković.

Hasan Patković je istakao da je problem i u nadležnom ministarstvu, jer nisu davali poticaje hladnjačarima da šire svoje kapacitete, kako bi mogli primiti svu malinu.

Ovakva situacija je i u Bistrici, kao i u drugim zenčkim naseljima.

Grad Zenica sufinansira proizvođače sa 15 feninga po kilogramu, s tim da uzgajivači moraju predati minimalno 900 kg.

Kolika će šteta nastati ovakvim odnosom otkupljivača nabolje ilustruju podaci da je na području Orahovice oko 300 kooperanata, koji su u prošloj godini imali prinos od 240 tona i do kojih je stiglo oko 600.000 maraka.

Nepostojanje državne strategije u poljoprivredi očito će nanijeti nesagledive posljedice zeničkim, ali i ostalim malinarima. (Nedžad Glibo)

snimatelj: Semir Halilović

montažer: Emir Alić