Period pljuskova se nastavlja…

U periodu od 19. juna do 2. jula, na području Bosne i Hercegovine, nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika, navodi Federalni hidrometeorološki zavod u aktuelnoj srednjoročnoj prognozi vremena objavljenoj danas.

U popodnevnim satima i dalje su mogući lokalni pljuskovi, praćeni grmljavinom i gradom. U petak, 22. juna, usljed jačeg naoblačenja sa zapada očekuje se kiša, s padom temperature.

Jutarnje temperature zraka do petka će se kretati od 11 do 17 °C u Bosni, a u Hercegovini između 17 i 21°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se početkom sedmice između 17 i 23, a u Bosni i na jugu zemlje između 27 i 32°C. Sredinom sedmice maksimalne temperature kretat će se u većini krajeva iznad 28 °C.

Prema raspoloživim modelima, za dane vikenda, 23. i 24. juna, kao i tokom slijedeće sedmice, do 2. jula, ne očekuje se bitnija promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Prognozira se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima u drugom dijelu dana. Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se oko 30 °C.