Kako ublažiti reakciju na ujed komaraca?

Došlo nam je ljeto koje sa sobom nosi i napasti koje se zovu komarci. Naime, ovi insekti ne samo da u mraku vide svoju žrtvu, već je mogu i namirisati, a privlači ih i toplina.

Za razliku od mužjaka, ženkama osim nektara trebaju i proteini i željezo zbog razmnožavanja, pa samo one piju krv. Njihov ubod unosi malu količinu anestetika u ranu, a kad njegovo djelovanje prestane, počinje neugodan svrbež.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako smanjiti svrab, plikove koje uzrokuje ujed.

Naime, hladnoća umanjuje svrab. Stavljanje leda direktno na ubod, smanjuje bol i svrab, jer hladno umrtvljuje nervne završetke. Mast koja u sebi sadrži hloropiramin hlorid može uspješno riješiti ovaj problem. Jabukovo sirće će vam smanjiti otok i svrab i umrtviti bol, a pritom vas neće peći. Soda bikarbona će smanjiti upalu, jer mijenja pH balans kože. Potrebno je da napravite pastu od sode bikarbone i vode. Kada je nanesete na ujed, ostavite je da tu odstoji oko 15-ak minuta.

Listovima svježeg bosiljka ćete brzo smanjiti osjećaj svraba jer oni sadrže kamfor i timol. Korom banane možete smanjiti otok, pa i bol, zato što ona izvlači tečnost iz otoka. Svježe lišće peršuna istrljajte na ubod i nećete osjećati ni svrab ni bol. Nanesite par kapljica meda na ujed jer on djeluje na upale i bakterije, pa će vam uspješno smanjiti otok i ublažiti svrab.

Limunov sok ubija bakterije i mikrobe. Tek nekoliko kapljica ovog soka će iskorijeniti vašu potrebu za češanjem. Ako na ubod utrljate malo šećera sa vodom i sačekate da odstoji, ubrzo će svrab i plik nestati.

Izvor: Faktor.ba