BH-Gas postao dio Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa

“BH-Gas imat će zasad status posmatrača u toj asocijaciji zato što Bosna i Hercegovina nije država članica Evropske unije”, navodi se.

ENTSOG je uspostavljen od Evropske unije Trećim energetskim paketom, s ciljem da se omogući i poboljša saradnja između operatora transportnih sistema prirodnog gasa širom Evrope, te razvoj panevropske transportne mreže u skladu s ciljevima energetske strategije Evropske unije i Energetske zajednice država jugoistočne Evrope.

Trenutno je 45 kompanija – operatora gasnih transportnih sistema u punopravnom članstvu u ENTSOG, a dok ukupno sedam kompanija ima status posmatrača (uključujući BH-Gas). Na taj način u ENTSOG-u je zastupljeno 27 država članica Evropske unije, odnosno Energetske zajednice, država JIE.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, BH-Gas godinama ima dobru suradnju sa ENTSOG-om, razvojne projekte je promovisao i prijavljivao kod te evropske asocijacije, a već su sadržani u Desetogodišnjim planovima razvoja mreže prirodnog gasa Evrope.

“Primanjem u članstvo, BH-Gas je još jednom dobio potvrdu dosadašnjeg uspješnog rada i saradnje s tom asocijacijom. Članstvom se otvara mogućnost aktivnog učešća u daljem radu asocijacije, zajedno s drugim operatorima transportnih sistema Evropske Unije i okruženja u smislu razmjene informacija, kreiranja i usklađivanja razvojnih planova i promocije projekata iz oblasti prirodnog gasa, te što boljeg pozicioniranja BiH u gasnom sektoru regije”, ističe se.

Dodatna korist ogleda se i u mogućnosti ostvarivanja podrške i pomoći ENTSOG članovima u implementaciji obavezujućih dokumenata koji proizilaze iz Trećeg energetskog paketa. (Fena)