A-SDA ZDK podržava zahtjeve građana za smanjenjem cijena goriva

“Stranka demokratske aktivnosti A-SDA Zeničko-dobojskog kantona podržava opravdane zahtjeve građana koji se odnose na smanjenje cijene svih vrsta pogonskih goriva. Pozivamo aktuelne strukture vlasti da iskoriste zakonske mehanizme kontrole visine cijena goriva i ne dozvole njihovo ‘divljanje’ na štetu građana”, navodi u današnjem saopštenju za javnost Stranka demokratske aktivnosti ZDK.

“Na sceni je licemjerno ponašanje političkih subjekata koji su dio vladajućih struktura. Koliko juče odobrili su slobodno formiranje cijena goriva, na koje su svojim neprincipijelnim odlukama nametnuli razne vrste poreza, skrivajući ga od javnosti pod drugim imenima, kao što su prelevmani, akcize, takse i slično”, saopštavaju iz ove stranke, uz podsjećanje da su zastupnici A-SDA u Parlamentu glasali protiv povećanja cijena goriva i uvođenja dodatnih poreza.

Kakva je aktuelna vlast najbolje ilustruje činjenica da ista podržava proteste i zahtjeve građana za kontrolu cijena goriva i predizbornim političkim spinom traži smjenu svojih ministara. S druge strane, skrivajući svoju odgovornost, vlast pokazuje svoje pravo lice tako što primjenjuje represivne mjere i novčano kažnjava iste te građane, koji opravdano izražavaju protest protiv poskupljenja.

“Očito je da se ovakva vlast davno otuđila i izdigla iznad vlastitog naroda. Svjesna da je izgubila njegovo povjerenje i strpljenje sada ne bira sredstva i metode da se po svaku cijenu zadrži na vlasti”, kaže u saopštenju Stranka demokratske aktivnosti A-SDA, koja  poziva građane da “prepoznaju prave namjere sadašnjih vlastodržaca, te da ih sa olovkom u ruci na predstojećim izborima kazni i pošalje u politički zaborav, a da priliku pruže drugim političkim subjektima i nekompromitovanim pojedincima”.