“Špar Merc” iz Kiseljaka počinilo carinsku prevaru tešku 1,3 miliona KM

Optuženi Mladen Anđelić (1974.) i preduzeće „Špar Merc“ d.o.o. Kiseljak, terete se da su u više navrata prilaganjem lažnih faktura, umanjivali iznos carinskih dadžbina prilikom uvoza mesa, te na taj način oštetili budžet i sve građane BiH za iznos od 1.381.029,64 KM.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je protiv Anđelića i preduzeća „Špar Merc“ optužnicu, prema kojoj se terete sa su u najmanje 20 navrata, tokom 2007. i 2008. godine, vršili uvoz većih količina mesa i mesnih prerađevina u BiH, te tom prilikom prilagali lažne fakture dobavljača iz Kraljevine Nizozemske i na taj način višestruko umanjivali carinsku osnovu i vršili utaju carinskih davanja u iznosima u rasponu od 7.000 KM pa do 136.000 KM, po pojedinom uvozu, a u najvećem broju slučajeva u iznosima od oko 70.000 KM, navodi Tužilaštvo BiH, koje je tokom istrage prikupilo dokaze da su optuženi na taj način počinili carinsku utaju u ukupnom iznosu od 1.381.029,64 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se terete sa su počinili produženo krivično djelo carinske prevare iz članka 216. KZ BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.