Pero Gudelj gradi elitni kompleks na Vlašiću

Pero Gudelj, jedan od najuspješnijih biznismena u Bosni i Hercegovini, suvlasnik FIS-a Vitez, ovih dana radi punom parom, bori se, kako kaže, s političarima i nastoji zadržati kontinuitet u uspješnom poslovanju.

“Trenutno me zanima proizvodnja od masivnog drveta, ali imamo problem – ne možemo biti konkurentni da bismo izvozili u EU, jer nemamo dovoljno sirovina. Tražimo 25.000 kubika godišnje, odobri nam se 2.000, a ostalo kupujemo na licitaciji. Bili smo kod premijera Federacije BiH, tražili da se da prioritet i dovoljna količina proizvođačima, u zavisnosti ko koliko ima uposlenih. Međutim, do sada vlast nije imala sluha da donese takav zakon”, ističe Gudelj.

Inače, Gudelj i dalje djeluje u FIS-u, suvlasnik je 50 posto, a otvorio je svoju novu firmu Mali FIS koja gradi elitni kompleks na Vlašiću.

Sadržavat će tri hotela, dva velika i pomoćni stadion, novo skijalište, sportske dvorane, dječije zabavište na 4.000 kvadratnih metara, mini aerodrom. Idejno rješenje, najavljuje Gudelj, bit će završeno do kraja godine, a u narednim godinama slijedi realizacija projekta.

Navodi da njegova firma broji 3.600 uposlenih i svi su prijavljeni. Uprkos tome, i oni se suočavaju s problemom odlaska ljudi.

“Radnici koji se obuče na CNC strojevima, ali i trgovci, sve više odlaze. Nažalost, mi im ne možemo dati veće plate” navodi on.

Gudelj smatra kako bi firme u BiH trebale biti više zaštićene, makar kroz subvencije i olakšice.

Izvor: Dnevni Avaz