Kako je BiH profitirala od najvećeg trgovinskog spora na svijetu

Ovih dana navršava se godina od kada su Saudijska Arabija i tri njena regionalna saveznika nametnula ekonomski embargo Kataru, zbog veza s Iranom i navodne podrške terorizmu.

Susjedi su zatvorili sve kopnene, morske i zračne veze s Katarom, što je na samom početku dovelo do nestašice osnovnih životnih namirnica i potresa na finansijskom tržištu.

No, Katar se brzo oporavio zahvaljujući svom debelom novčaniku. Našao je nove puteve transporta, ojačao trgovinske veze s zapadnim zemljama (uključujući BiH), i njegova ekonomija sada stoji sasvim dobro. Prema podacima MMF-a, uvoz i izvoz Katara rastu a državni budžet ove godine će biti u suficitu, odnosno imat će višak novca.

Katar je najbogatija država svijeta po prosječnom bogatstvu građana i ima ogromne rezerve prirodnog gasa, a njena ekonomija raste brže od susjednih država. Prema procjenama stručnjaka, Katar ima dovoljno novca da izdrži blokadu čak 100 narednih godina.  

Početni šok

Početni udar sankcija prošlog juna bio je veoma jak. Tržište kapitala je palo 7 posto u jednom danu jer su stranci počeli izvlačiti novac. Uvoz je pao 40 posto, rast se zaustavio, skočile su cijene hrane, pali su prihodi od turizma…

No, Katar se brzo stabilizovao zahvaljujući dubokom novčaniku. Preusmjerio je trgovinske rute preko Turske i Irana. Danas plaćaju uvoz skuplje nego ranije, ali imaju dovoljno novca pa im to ne predstavlja problem.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati povukli su 30 milijardi dolara iz katarskih banaka, ali je država odmah upumpala novih 20 milijardi u domaće banke.

Jačanje veza sa svijetom

Nakon toga Katar kreće u jačanje trgovinskih veza s globalnim silama. Najavljuje investiciju od 35 milijardi dolara u SAD do 2020. a povećao je udio u najvećem ruskom proizvođaču nafte – Rosneftu.

Država je izdvojila milijarde dolara na kupovinu oružja od Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD. Nabavljeni su borbeni avioni, rakete i ratni brodovi, što je doprinijelo i jačanju političkih veza s ovim svjetskim silama.

Osim toga, nastavljaju gradnju stadiona za svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine.

Korist po BiH

Trgovinske veze BiH i Katara su ojačale prošle i ove godine, odnosno nakon uvođenja embarga. Izvoz iz BiH u Katar tokom cijele 2016. godine iznosio je 389 hiljada KM. Tada se najviše izvozio namještaj, suncobrani, proizvodi od drveta itd.

S druge strane, za samo 4 mjeseca ove godine izvoz iz BiH u Katar premašio je 581 hiljadu KM. Došlo je i do promjene strukture pa se sad najviše izvozi hrana (proizvodi na bazi žitarica, brašna i sl), te osnovni proizvodi za kućnu higijenu (poput papira, sapuna itd.), piše BiznisInfo.

Osim toga, još neke bh. komapanije nedavno su najavile početak izvoza u Katar, dok su firme iz te arapske države najavile investicije u BiH.

Promijenili taktiku

– Shvatili smo da moramo ići izvan našeg neposrednog okruženja i jačati odnose s drugim državama. Ovo nije samo retorika. Ojačali smo te veze kroz niz sporazuma – rekao je nedavno glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Lulwah Rashid Al Khater.

Osim toga, izolaciji Katara ne raduju se ni u Sjedinjenim Državama, jer smatraju da ona doprinosi jačanju veza Dohe i Teherana, odnosno da gura Katar u ruke Iranu. Stoga iz Vašingtona vrše pritisak na Rijad da se blokada ukine i da se obnovi saradnja arapskih susjeda.

U svakom slučaju, svi se slažu da je prkosni Katar pobijedio blokadu, a da Saudijska Arabija i njeni saveznici, očito, nemaju plan B, odnosno nisu isplanirali šta učiniti ako Doha ne podlegne strahu i pritisku.

Autor: BiznisInfo