Evropska nezavisna agencija za izbor najmenadžera kod premijera Makedonije

Premijer Makedonije, Zoran Zaev, koji će na 38. privrednim susretima u Sarajevu predvoditi delegaciju Makedonije, u Skoplju je primio delegaciju Evropske nezavisne agencije iz Zenice.

Predsjednik Vlade Makedodije, Zoran Zaev, danas je u Skoplju primio delegaciju Evropske nezavisne agencije, na čelu sa predsjednikom Panetom Škrbićem, gdje je razgovarano o pripremama za narednu, 38. Ceremoniju izbora najmenadžera i ličnosti godine, koja će 5. jula održati u Sarajevu. Premijer Zaev će 5. jula biti na čelu delegacije Makeodonije u Sarajevu, a Makedonija će biti zemlja-partner ovogodišnjih regionalnih ,,Sarajevskih privrednih susreta’’, saopštila je Evropska nezavisna agencija za izbor najmenadžera i najkompanija BiH, jugoistočne i srednje Evrope.

Prilikom ovog susreta u Skoplju, predsjednik Zaev je dao ekskluzivan izjavu za medije iz Bosne i Hercegovine. Istakao je da dugo pomno prati i izuzetno cijeni ovu manifestaciju, da je kao gradonačelnik Strumice i sam raniji dobitnik ovog cijenjenog priznanja, te da Sarajevo i BiH u njegovom srcu imaju posebno mjesto, zato što taj projekat ,,godinama i decenijama promoviše uspješne ljude i kompanije u regionu i unosi optimizam u našu svakodnevnu stvarnost’’.

Na sastanku u Skoplju, direktor Agencije, Pane Škrbić, istakao je da je prestižnu evropsku nagradu ,,Najmenadžer’’ od njenog postojanja do sada, u 37 dodjela u Sarajevu, Banja Luci i Zenici, primilo oko 500 uspješnih evropskih i bh. menadžera i zaslužnih ličnosti.

Najviše nagrada, ukupno oko 350, pripalo je ljudima iz biznisa za razvoj kompanija, jačanje ekonomije, tehnološka dostignuća, zapošljavanje i investicije. Nagradu ,,Evropska ličnost godine’’ je takođe do sada primilo i 15 predsjednika država i vlada, 20 ministara, 20 ambasadora, te 25 načelnika i gradonačelnika.

Pripreme za Ceremoniju uručenja ovogodišnje 38. po redu prestižne evropske nagrade u Sarajevu, gdje će priznanje dobiti dvadesetpet dobitnika, privode se kraju. Ceremoniji će prisustvovati oko 400 menadžera i veći broj političkih i javnih radnika, među kojima je dolazak potvrdilo šest predsjednika država i vlada iz regiona.

Istog dana, 5. jula u Sarajevu će biti održan i tradicionalni međunarodni poslovni biznis forum, na temu održivog razvoja i regionalne privredne saradnje, posebno sa aspekta saradnje i razvoja u regionu na planu energetike, turizma, IT tehnologija i putne infrastrukture.

Nezavisni evropski žiri, na čelu sa predsjednikom Viborom Mulićem iz Varšave, uspješno privodi kraju svoj dio posla, tako da se ove godine očekuje još bolja manifestacija nego ikada do sada, saopšteno je iz Direkcije Evropske nezavisne agencije za izbor najmenadžera i najkompanija BiH, jugoistočne i srednje Evrope.