Treći memorijalni pohod na Čolan: Sjećanje na Semira Arnauta, prvog palog borca Zenice

Memorijalni pohod na Čolan manifestacija je kojom se planinari prisjećaju rahmetli Semira Arnauta, prvog poginulog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine grada Zenice.

Cilj pohoda na Čolan, kao i svih dugih aktivnosti koje će biti organizovane u sklopu Dana šehida grada Zenice, jeste da se ne zaborave borci koji su dali ono najvrijednije što su imali, a to su njihovi životi, za suverenu, nezavisnu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Mi podržavamo i učetvujemo u ovakvim programima i to iz jednog razloga, a to je sjećanje na dešavanja iz perioda 1992. – 1995. godina i njegovanje sjećanja na sve šehide i poginule borce, – kazala je Nihada Husejinagić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Zenica.

U sklopu obilježavanja Dana šehida, organizaciji Porodici šehida i poginulih boraca se treću godinu zaredom, pridružilo i Planinarsko društvo Čolan. Pohod je krenuo od društvenog doma u Perinom Hanu, preko sela Gornja Vraca, Zekanovići, kota Vis na Čolanu, do doma na ovoj planini, gdje su organizatoi pripremili osvježenje za one koji nisu postili.

Ovo je način da damo svoj doprinos kolektivnom pamćenju, posebno kod mlađe populacije, – kazao je predsjednik PD Čolan Sinan Gluhić.

Udruženje pordica šehida, Islamska zajednica i Grad Zenice će i u utorak, 5. juna, organizovati program na Kamenom spavaču, gdje će se i zvanično obilježiti Dan šehida Grada Zenice.

Nakon toga delegacija će obići mezar i porodicu rahmetli Semira Arnauta u Arnautima. (M.I.)