Uskoro će biti određeno ko, kada i gdje može upotrebljavati dronove u BiH

Još uvijek nije objavljen poseban propis odnosno pravilnik kojim se reguliše upotreba vazduhoplovnih sistema na daljinsko upravljanje (dronova) u vazdušnom prostoru BiH, potvrdio je za Fokus.ba Aleksandar Lalović, Stručni saradnik za odnose s javnošću i WEB u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA).

No, ovaj propis je u fazi izrade i nakon što bude donesen definisat će ko, kada, gdje i u koje svrhe može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH.

U prednacrtu ovog pravilnika navedeno je primjerice da jedna osoba neće moći istovremeno upravljati sa više dronova, te da neće moći nadlijetati dronom iznad skupa ljudi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 50 metara.

Također, neće biti moguće nadlijetati iznad ljudi, životinja, objekata i vozila na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Osoba koja upravlja dronom koji je svrstan u kategoriju „specifična“ morat će posjedovati polisu osiguranja za dron koji pokriva štetu nanesenu trećim licima na zemlji na teritoriji BiH. (Fokus.ba)