Čelik ostaje u Premijer ligi

Drugostepena komisija Nogometnog saveza BiH nije izdala licencu za nastup banjalučkog Borca u Premijer ligi naredne godine. Ovim su otvorena vrata Čeliku da ipak i u novoj sezoni nastupi u najjačem rangu, s obzirom da je nešto ranije zeničkom premijerligašu izdata licenca. Iako još nema zvanične odluke prema Pravilniku o licenciranju mjesto Borca zauzet će crno-crveni.

“Ukoliko neki od klubova Premijer lige BiH koji je po plasmanu obezbjedio učešće u Premijer ligi ne dobije licencu, umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije obezbijedio učešće, ali posjeduje licencu (klub sa boljim plasmanom).

U situaciji kada više od dva kluba Premijer lige BiH koji su po plasmanu obezbijedili učešće u Premijer ligi BiH nisu dobila licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, tada se taj broj upražnjenih mjesta u Premijer ligi BiH može popuniti klubovima iz prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) prema redoslijedu sportskog plasmana i uslova dobijanja licence u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

U skladu sa prethodnim stavom, prednost ulaska u Premijer ligu BiH ima klub iz one entitetske lige u koju se vraća klub iz Premijer lige BiH. Ukoliko neki klub iz nižeg ranga takmičenja koji je po sportskom rezultatu ostvario pravo na ulazak u takmičenje Premijer lige BiH, a u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova nije dobio licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, umjesto njega pravo učešća stiče prvi slijedeći klub prema plasmanu, a koji je dobio licencu u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

Shodno prethodnim stavovima, Administracija za licenciranje dužna je pozvati najmanje po tri kluba iz prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) da učestvuju u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova,” stoji u Pravilniku Nogometnog saveza BiH o licenciranju. (Sanel Hasanović)

.