Država BiH u staro željezo prodaje 2.703 vozila

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poduzima mjere za što hitnije rješavanje problema oduzetih vozila, potvrdio je za Fokus.ba portparol UIO-a Ratko Kovačević.

Riječ je o 2.703 pravosnažno oduzetih vozila predviđenih za uništenje. UIO će raspisati tendersku proceduru a vozila će biti izložena prodaji u staro željezo od čega se očekuje i dodatan prihod.

“Država je već prihodovala kroz kazne licima koja su počinila prekršaje ili krivična djela putem nadležnih sudova nakon okončanog postupka”, rekao je Kovačević za Fokus.ba.

Vozila se uništavaju zato što nisu ispunjavala uslove za prodaju, jer su bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, kako je u to vrijeme bilo predviđeno zakonom.

“Nakon toga na snagu su stupili zakonski propisi po kojima je bilo obavezno da vozila ispune minimalne tehničke uslove homologacije prije registracije vozila. Postoje još i vozila na kojima su vršene prepravke na brojevima šasije i motora te vozila kojima su izvršeni prekršaji ili krivična djela. Vozila su iz razdoblja od 2000. godine pa do danas, s tim da su neka vozila ušla u BiH prije više godina, ali je prekršaj otkriven tek nakon nekoliko godina”, pojasnio je Kovačević.

Proces uništenja motornih vozila trenutno je u fazi objedinjavanja konačnih spiskova.

“Objedinjuju se spiskovi iz svih Regionalnih ureda UIO,  kao i iz Centralnog skladišta UIO. Vrše se i  druge pripremne radnje. Vozila se nalaze u skladištima UIO, MUP-ova i kod prekršitelja”,zaključio je Kovačević.