Direktiva EU: Bez pristanka djeteta, roditelji neće moći vidjeti ocjene u dnevniku

Danas je na snagu stupila direktiva EU-a o zaštiti ličnih podataka, koja predstavlja najveću promjenu u tom području u posljednjih 20 godina, a i Bosna i Hercegovina će morati primjenjivati odredbe ove direktive.

Tzv. GDPR – predviđa drastične kazne za firme i institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu, upise, natjecanja i ostalo.

Kako javlja HRT, uredbom o zaštiti ličnih podataka ponajprije se mijenja donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

To znači da će dijete od 16 godina davati dozvolu za upotrebu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni – kaže Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu.

Direktori i profesori pitaju: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja? Npr., samo uz njihovu dozvolu roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u dnevniku.

Nadalje, više nema javne objave imena, primjerice za upise na oglasnim pločama.

U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika – treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi – kaže Suzana Hitrec iz Udruženja srednjoškolskih direktora.

I za sve maturante koji imaju dodatna pitanja, u Nacionalnom centru vrijedit će nova pravila – Info centar će morati snimiti izjavu kada zaposlenici centra razgovaraju s korisnicima izvana.

Neće biti jednostavno ni kada učenici idu na natjecanja.

Natjecanja se i sada odvijaju pod šifrom, međutim od sada će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati pristanak da se njegovi podaci mogu koristiti u svim takmičenjima i objavi rezultata – kaže direktorica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Ali kada se vrate s takmičenja, nema objave fotografija na školskim stranicama bez pristanka roditelja.

Kazne nisu zanemarive. Naprimjer, ako škola nema videonadzor, kazna može biti preko 10.000 maraka.

Izvor: HRT