Hrana za bolje pamćenje – Sve veći broj istraživanja ukazuje na korelaciju između hrane koju jedemo i stanja našeg mozga. Mi smo sakupili sva saznanja do kojih su nutricionisti došli i predstavljamo ih u ovom članku.
Jesti umjereno! Izbjegavajte prejedanje tako što ćete tokom dana imati više broja obroka, ali u manjim količinama. Užina je obavezna.
Hrana bogata antioksidansima kao što su borovnice, brokoli, šargarepa, grejpfrut, špinat, jabuka, trebalo bi da su svakodnevno zastupljene u ishrani. U tanjiru uvijek kombinujte više boja hrane: crveno (cvekla, paradajz, crvena paprika, mrkva), žuto (krompir, karfiol, boranija), zeleno (kupus, kelj, brokoli, špinat).
Bar jednom ili dva puta nedeljno, umjesto mesa ručajte ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama (losos, sardina, jezerska pastrmka, tunjevina).
Pojedite nekoliko komada orašastih plodova (lješnjak, badem, orah) jer su oni bogati nezasićenim, dobrim mastima.
Preko salate stavite laneno sjeme ili sjeme bundeve i suncokreta preko grilovanog povrća. To će vam dati sitost na račun dobrih masti koje su poželjne za dobro pamćenje, a pored toga su izvor E vitamina.
Meso uvijek pripremajte bez ulja ili grilovano, jer u njemu već postoji dovoljno masti u kojoj može da se spremi.
Obezbjedite sebi dovoljno E vitamina i iz sljedećih namirnica: brokoli, mrkva, kelj, grožđe, luk, krompir, jagode, špinat, pomorandže.
Za pripremu jela koristite maslinovo, laneno ili neko hladno cijeđeno ulje.
Izbjegavati prekomjeran unos alkohola. Hronična upotreba alkohola dokazano oštećuje Vaš mozak. U suštini, muškarci ne bi trebali da piju više od jednog ili dva pića na dan, dok žene treba da uzimaju najviše jedno piće na dan, najbolje crno vino 1-2 dl.
Jedite crnu čokoladu (ne previše), jer je dokazano da ova namirnica doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju. (Portal Mladi.com)