Hrana za bolje pamćenje

Hrana za bolje pamćenje – Sve veći broj istraživanja ukazuje na korelaciju između hrane koju jedemo i stanja našeg mozga. Mi smo sakupili sva saznanja do kojih su nutricionisti došli i predstavljamo ih u ovom članku.

  1. Jesti umjereno! Izbjegavajte prejedanje tako što ćete tokom dana imati više broja obroka, ali u manjim količinama. Užina je obavezna.
  2. Hrana bogata antioksidansima kao što su borovnice, brokoli, šargarepa, grejpfrut, špinat, jabuka, trebalo bi da su svakodnevno zastupljene u ishrani. U tanjiru uvijek kombinujte više boja hrane: crveno (cvekla, paradajz, crvena paprika, mrkva), žuto (krompir, karfiol, boranija), zeleno (kupus, kelj, brokoli, špinat).
  3. Bar jednom ili dva puta nedeljno, umjesto mesa ručajte ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama (losos, sardina, jezerska pastrmka, tunjevina).
  4. Pojedite nekoliko komada orašastih plodova (lješnjak, badem, orah) jer su oni bogati nezasićenim, dobrim mastima.
  5. Preko salate stavite laneno sjeme ili sjeme bundeve i suncokreta preko grilovanog povrća. To će vam dati sitost na račun dobrih masti koje su poželjne za dobro pamćenje, a pored toga su izvor E vitamina.
  6. Meso uvijek pripremajte bez ulja ili grilovano, jer u njemu već postoji dovoljno masti u kojoj može da se spremi.
  7. Obezbjedite sebi dovoljno E vitamina i iz sljedećih namirnica: brokoli, mrkva, kelj, grožđe, luk, krompir, jagode, špinat, pomorandže.
  8. Za pripremu jela koristite maslinovo, laneno ili neko hladno cijeđeno ulje.
  9. Izbjegavati prekomjeran unos alkohola. Hronična upotreba alkohola dokazano oštećuje Vaš mozak. U suštini, muškarci ne bi trebali da piju više od jednog ili dva pića na dan, dok žene treba da uzimaju najviše jedno piće na dan, najbolje crno vino 1-2 dl.
  10. Jedite crnu čokoladu (ne previše), jer je dokazano da ova namirnica doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju. (Portal Mladi.com)