Posljedice nevremena,u Maglaju stanje prirodne nepogode

Velike količine padavina sinoć su u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu uzrokovale probleme u odvijanju saobraćaja. Najteža situacija je u okolini Maglaja gdje je poplavljeno stotinjak kuća i poljoprivredno zemljište. U dijelu te opštine proglašeno je stanje prirodne nepogode.

Rijeka Jablanica u opštini Maglaj nakon izlivanja blokirala je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj-Maglaj, a tamo gdje se povukla ostali su nanosi drveća i drugog materijala.

Ekipe civilne zaštite i vatrogasci nalaze se na terenu gdje čiste nanose sa magistralnog i lokalnih puteva kako bi se saobraćaj mogao odvijati.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak rekao je za BHRT da je najviše teškoća zabilježeno u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Vatrogasci su imali dosta posla na ispumpavanju vode iz nekih podrumskih prostorija, mislim tu prije svega na Zavidoviće, Žepče, Maglaj, Doboj. Prema Tuzli, Gračanici, Lukavacu došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u priobalnom području”, rekao je Solak.

Raste i nivo rijeke Spreče, koji je jutros iznosio 400 centimetara, što je za 100 centimetara više od redovne kote odbrane od poplava.   izvor:bhrt.ba