Dom naroda danas odlučuje da li će u Izborni proces uvesti videonadzor i skeniranje listića

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje videonadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Dom naroda PSBiH je na prošloj sjednici, nakon diskusije o zahtjevu Predstavničkog doma državnog parlamenta da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih delegata da se odgodi izjašnjenje o tom zahtjevu.

Također je tada zaključeno da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da naredna sjednica Doma naroda bude održana najdalje do 26. aprila.

Delegati bi trebalo da razmatraju i nekoliko zakonskih prijedloga u prvom čitanju, a na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. (FENA)