Izložba umjetničke fotografije: Svjetsko, a naše

Na godišnji konkurs žena autorica umjetničke fotografije, koji realizira zeničko udruženje ”Zona muzike”, pristiglo je 450 umjetničkih fotografija, koje je dostavilo 47 autorica iz 18 gradova regiona iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Teslića, Stoca, Zenice, Doboja, Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita, Rijeke, Siska, Zaječara, Pazina, Kikinde, Koprivnice i Umaga.

Ovaj koncept privukao je veliku regionalnu pažnju, a uz nove detalje o selekciji i ocjenjivanju radova, zenička foto izložba postaje svjetski jedinstvena.

-Sama ideja da se priredi prva regionalna kolektivna izložba isključivo autorica umjetničke fotografije, upravo u vrijeme naglašenog svjetskog trenda protiv zapostavljanja i diskriminacije žena u umjetnosti, privukla je veliku pažnju prvenstveno među autoricama, i vjerujemo da će posjetioci biti iznenađeni ponuđenim radovima – rekao je za Fenu idejni tvorac izložbe Josip Dujmović.

Među autoricama su akademska slikarica i doktorantica akademskih studija na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, pa magistrica komunikologije, jedna višestruko nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka koja je izlagala na četrdesetak izložbi u svijetu, diplomirana filmska režiserka, grafička dizajnerica, studentica kreativne fotografije, diplomant Fakulteta primjenjenih umetnosti – smjer fotografija, studentica na Umjetničkoj akademiji – smjer dizajn vizualnih komunikacija, te nekoliko profesionalnih fotografkinja i urednica u poznatim regionalnim medijima.

Autorice koje sudjeluju u konkursu, odnosno na izložbi #MeToo s naslovom ”Čisto oko, puno srce” glavne su junakinje priče, koja zaokružuje još nekoliko simbolički vrijednih sadržaja.

Umjesto uobičajenog žirija izložba ima glavnog selektora i tu ulogu ima new media dizajnerica i novinarka Ferida Abdagić, a nakon odabira finalistica konkursa, čiji radovi će biti postavljeni na izložbi, odluku o nagradama “Grand prix plaketa” i posebne nagrade donijela je sutkinja, svjetski priznata Lindsey Best iz Los Angelesa, autorica koja je uvrštena je u top 50 muzičkih fotografa svijeta.

Otvaranje izložbe ”Čisto oko, puno srce” zakazano je za četvrtak, 26. aprila u 19 sati u galerijskom prostoru zeničkog cafe kluba ”Šibica”. (Fena)