Federalni inspektori izdali 857 prekršajnih naloga u iznosu od 1.299.622 KM

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saoćeno je da su federalni inspektori, u okviru prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji FBiH, od 26.3. do 24.4.2018. godine, izvršili 1.223 inspekcijska i 21 kontrolni nadzor i izdali 1.223 zapisnika.

Izdato je 857 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.299.622 KM

Naplaćen je iznos od ukupno 61.938 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak i izrečena 251 upravna mjera, od kojih se 58 odnosi na mjere privremene zabrane rada.

Od 353 kontrolisana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, te da 26 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u prvom kvartalu 2018. godine zatečeno je 756 radnika „nacrno“.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se provode putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.Pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, saopćeno je iz ove uprave.    (fbihvlada.gov.ba)